3 tips om je borstvoeding te stimuleren

Als je dit al eens hebt gegeven, borstvoeding, dan weet je hóe intens het kan zijn. Ik denk dat er maar weinig vrouwen zijn die niet beamen dat het kneiterhard werken is. Het heeft mij heel wat tranen gekost. Mijn ervaring is om echt door te blijven zetten. Zeker in die eerste weken waarin het allemaal nog nieuw is. Lees is deze blog mijn ervaring en mijn tips om jouw melkproductie hoog te houden.

Mijn ervaring


In het begin kwam mijn borstvoeding maar moeilijk opgang. Ik moest gelijk van onze kraamverzorgster kolven. Ook toen het eenmaal opgang was, was het echt nog struggelen. Regelmatig heb ik aan klusterkolven gedaan om mijn productie weer op te krikken. Als ik terug kijk, en eigenlijk zag ik het op dat moment ook, waren er twee belangrijke dingen wat er bij mij waarschijnlijk voor zorgde dat mijn productie regelmatig terug liep. En dat was stress en te weinig eten. Ik kon gerust op een dag pas om 12 uur ontbijten, omdat ik ervoor simpelweg er ‘de tijd niet voor had’. Ook werkte ik zelf na tien weken alweer, waardoor kolven soms lastig was. Hierdoor ging mijn productie ook hard achteruit.  

Al met al ben ik na 3,5 maand overgegaan op een combinatie van flesvoeding en borstvoeding en ben ik na 4,5 maand volledig gestopt met borstvoeding. Mijn productie was compleet op en ik kolfde toen nog maar 20 cc. 

Hier mijn 3 tips om jouw borstvoeding up and running te houden

  1. Huid-op-huid contact. Dit is echt de allerbeste tip om borstvoeding te stimuleren. Door huid-op-huid contact maakt je lichaam oxytocine (= het knuffelhormoon) aan, wat de melkproductie stimuleert. Wij deden dit in het begin echt heel veel. Het grote voordeel ook aan huid-op-huid contact is de hechting tussen jou en je kindje. En als je melkproductie terugloopt kun je extra kolven, maar wat nog beter werkt is je kindje extra aan de borstleggen. Want vanuit een kolfapparaat produceer je niet de hoeveelheid oxytocine wat je met je kindje aan de borst wel krijgt. Dat werkt dus veel effectiever.
  2. Voldoende eten. In het begin had ik heel af en toe dagen dat ik pas om 12 uur ging ontbijten. Niet echt bevorderlijk voor je melkproductie. Je hebt dan gemiddeld 500 kcal per dag meer nodig. Dat is best wel veel. Zorg dus voor makkelijke dingen in de vriezer. Dat als je geen tijd hebt om je ontbijt te maken, je iets makkelijks voor handen kunt pakken. Denk aan een paar plakken bananenbrood of een goed gevulde soep.
  3. Weinig stress, veel rust. Ik denk dat stress een van de grootste factoren is waardoor borstvoeding an sich niet zou lukken.  Te veel stress zorgt echt drastisch door een verminderde melkproductie. Vaak zie je dus ook wanneer vrouwen weer volle bak gaan werken dat ze veel meer moeite moeten doen om hun melkproductie op gang te houden. Let er dus op dat je voldoende rust pak, voldoende momenten voor jezelf hebt, zodat je stresslevels laag blijven en jouw melkproductie on point is!

Het natuurlijke goud

Borstvoeding is de meest natuurlijke manier om je kindje te voeden. Het is precies samengesteld naar de behoefte van jouw kindje en ik ben er heilig van overtuigd dat het het allerbeste is voor je kindje. Lukt het niet, hapt je kindje niet goed aan of is je melkproductie niet voldoende, dan zou ik zeker adviseren om een consult bij een lactatiekundige te boeken. Soms heb je maar enkele aanpassingen/tips nodig om het wél te doen slagen. Sowieso zou ik ook adviseren om tijdens je zwangerschap al een borstvoedingscursus te volgen. Dat heeft bij ons echt enorm geholpen. Mijn man was ook mee naar de cursus, zodat ook de mannen beter gaan begrijpen hoe intens het is en weten hoe ze je kunnen ondersteunen.

Je staat er niet alleen voor. Vraag om hulp! En probeer niet op te geven. Jij kunt dit!

In mijn E-book ‘Herstel na je zwangerschap’, schrijf ik nog uitgebreider hoe je je borstvoeding kunt stimuleren. Het E-book lanceer ik in juni 2024. Wil je als eerste op de hoogte zijn én gebruik maken van een mooie korting. Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief, waarin ik twee keer per maand veel leuke gezondheidstips deel voor een gezond en natuurlijk leven!

Facebook
Twitter
Email
Print
Online programma: Natuurlijk zwanger
Lancering januari 2024!